Biblioteksråd

Biblioteksrådet på Dansäterskolan består av skolbibliotekarie, bibliotekspedagog och 10 elever som kallas för biblioteksvärdar. Biblioteksrådet har träffar ca 1 gång i månaden och två biblioteksvärdar är representerade från varje klass från år 3-6.

På biblioteksrådsmötena spånas idéer som exempelvis läsårets läsaktiviteter, teman på boksnurran, bokprat, bokrean, bokinköp och tipspromenader.

Biblioteksvärdarna har även praktiska uppgifter i skolbiblioteket. Biblioteksvärdarna har till uppgift att hjälpa till med återlämning av böcker på skolbiblioteket. Biblioteksvärdarna har var sin fadderklass av de yngre klasserna som inte är representerade i biblioteksrådet.

I år 3 kan man söka till att bli biblioteksvärd och man sitter på uppdraget minst ett läsår i taget. Det väljs bara nya biblioteksvärdar om någon inte vill sitta kvar till år 6.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2015-04-13 Biblioteksrådet bjuder in till bokutställning med nya böcker under vecka 16.Biblioteksrådet bjuder in alla klasser att titta på en bokutställning under v. 16. Välkomna att komma och kika, bläddra och spana på de nya böckerna till fokusbiblioteket! Böckerna har valts ut från bland annat Barnbokskatalogerna efter önskemål av biblioteksvärdarna.  Här finns också böcker från bokrean. Biblioteksrådet var iväg på en utflykt när bokrean startades inne i Motalas akademibokhandel i februari. Böckerna släpps fria att låna från och med vecka 17. Då gäller först till kvarn! 

Fotografi av Ida Ross

Biblioteksrådet har gjort egna skyltar efter genrer organiserat böckerna i rätt genre och gjort i ordning bokutställningen i marmorhallen. Här har vi temat "Sport" med bland annat: Lätta fakta om fotboll.

Fotografi av Ida Ross


Ett tema som man inte alltid tänker på när man letar efter en bok kan vara just temat "Kompisar".

Fotografi av Ida Ross


"Kärlek" är ett annat tema som vi bland annat köpt en lättläst bok som heter "Nu är jag kär i dig" av Jessica Berglund.

Fotografi av Ida Ross

"Fantasy"genren är en av de populäraste genrerna på vår skola!


Fotografi av Ida Ross

Biblioteksrådet har valt ut temat "Spänning"och här kan ni hitta riktigt spännande böcker som till exempel boken "Hjärtlös" av Petrus Dahlin.

Fotografi av Ida Ross

"Deckare" är också en väldigt populär genre så ta en koll på boksnurran så kanske du hittar något mysterium.

Fotografi av Ida Ross

"Skräck" är en genre som tilltalar den som inte är så lättskrämd.

Fotografi av Ida Ross


            "Hästar" en genre som många också gillar. En ny bok är bland annat "De hundra                                    hästarnas hemlighet" av Sarah Lean.

Fotografi av Ida Ross

        Lite böcker för de yngre, bilderböcker och lättlästa kapitelböcker. "Bada i silver"                                  av Familjen Monstersson av Mats Wänblad och Pelle Forshed är en härlig och rolig serie.

Fotografi av Ida Ross

           "Humor" genren som lockar till skratt och avkoppling. Varför inte läsa en gåta                                    för någon annan eller läsa någon bok om Sunes lillebror Håkan Bråkan.

Fotografi av Ida Ross

"Faktaböcker", här finns böcker om kroppen, hur man tecknar, hundar, katter osv. Gör till exempel en god efterrätt efter Johanna Westmans bok "Vi gör efterrätter". 

Fotografi av Ida Ross

Välkomna att kika på Biblioteksrådet bokutställning på Dansäterskolan!

Fotografi av Ida Ross


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2015-01-30

Biblioteksvärdarna är igång med sina ansvarsdagar i fokusbiblioteket. Några av biblioteksvärdarna vill byta ansvarsdagar så frågan kommer tas upp vid nästa biblioteksrådsmöte om vi ska byta dagar med varandra.

-------------------------------------------------------------------------

2014-12-15 Biblioteksrådsmöte

Biblioteksrådet fikar på pepparkakor och saft sista mötet före julledigheten. Biblioteksvärdarna får med sig bokkataloger och bokmärken att dela ut till sin klass. Vi diskuterar hur man kan göra för att få med sig fler synpunkter från klasserna som biblioteksvärdarna är representanter för. Biblioteksvärdarna har en punkt vid klassrådet om information från Biblioteksrådet. Förslag att man har en bok i klassrummet där klassen också kan skriva in sina synpunkter eller lämna lappar till biblioteksvärdarna. Biblioteksrådet har möjlighet att skriva sina boktips på denna blogg om de läser något spännande under julledigheten.

Tack för denna termin!